Radio Bingo

Actueel

40 jaar Radio Bingo: de geschiedenis

27-04-2022

40 jaar Radio Bingo: de geschiedenis

Van hoe het allemaal begon... tot vandaag.

1982: Radio Bingo start op 9 mei om 14u zijn allereerste uitzending in Beitem op 102.9 fm. Het zijn nog beperkte uitzendingen. Slechts enkele dagen in de week, slechts 5 uur per dag en dat van 16u tot 21 uur. De naam ‘Bingo’ is de roepnaam van de hond van een van de oprichters. Een Duitse Herder die meteen ook de mascotte wordt van de radio en een plek krijgt in het logo. Zelfs het geblaf van de hond was te horen op de radio in de jingle van het tijdsein. Een geluid die zeer kenmerkend werd voor Bingo. Nauwelijks een maand na de oprichting wordt gestart met een programmatie de klok rond. De zendmast van 21 meter wordt vervangen door een van 41 meter.

1985: Radio Bingo is de 1e wettelijk erkende vrije radio uit Roeselare en krijgt ook de nieuwe frequentie 107.8 fm.

1986: Bingo wil verhuizen naar de Wagenstraat 7 te Zilverberg-Roeselare, maar de toenmalige minister van PTT Paula D’Hondt staat dit niet toe. 2 jaar later wordt dit wel toegestaan.

1988: Verhuis van de studio’s naar de Zilverberg . De zendmast wordt door een gespecialiseerde firma afgebroken en terug opgebouwd op de nieuwe plek. Er volgt ook een uitbreiding van de uitzendingen.

1990: Radio Bingo gaat elke dag in de ether en krijgt de nieuwe frequentie 105.9 fm.

1997: Radio Bingo digitaliseert zijn muziekdatabank en laat de platendraaiers en audiobanden van weleer plaats ruimen voor een heus digitaal computersysteem. Muziek, reclame en jingles worden afgespeeld vanaf een geautomatiseerd computersysteem.

1999: Toetreding tot het radionetwerk Family Radio. De samenwerking duurt maar enkele maanden en wordt weer onafhankelijk, omdat de gedane beloftes van Family Radio niet worden nagekomen.

2000: Toetreding tot het radionetwerk NRJ Vlaanderen.

2002: Bingo verlaat de NRJ Vlaanderen-keten en wordt terug onafhankelijk.

2003: Eind december wordt Radio Bingo getroffen door een blikseminslag. De bliksem slaat in op de zendmast en vernielt de zender, het RDS-systeem en computers. Het volledige digitale platenbestand wordt waardeloos, alsook het geautomatiseerde playlist-systeem. Onmiddellijk wordt een gehuurde zender geplaatst om de uitzendingen te hervatten. Gedurende enkele weken wordt er gebruik gemaakt van vervangapparatuur. De vertrouwde programma’s worden noodgedwongen geschrapt.

2004: In februari 2004 worden de programma’s hervat in de vernieuwde studio’s en met een nieuw geautomatiseerd playlist-systeem. Voortaan zijn de uitzendingen ook in stereo. Een nieuwe frequentieronde zorgt dat jaar ook voor de nodige verschuiving op de FM-band. Vastgeroeste knoppen op de 105.9 worden verdraaid naar de gloednieuwe frequentie 107.2 op 27 mei 2004.

2004-2005: 2 jaar op rij krijgt Radio Bingo ook een erkenning van zijn luisteraars. De medianieuwssites Fmnieuwsradio en Radiovisie organiseren een enquête waar Radio Bingo de 2 jaar op rij wordt verkozen tot beste onafhankelijke radio van West-Vlaanderen.

2006: Opnieuw zorgt een eindejaarsstorm voor enorme schade. Een windhoos blaast de 40m hoge mast omver. Deze wordt, samen met de 4 antennes, tot schroot herleid. Opnieuw valt de volledige eindejaarsprogrammatie in het water en kon er pas op 5 april 2007 met de normale programmering herbegonnen worden.

2008: Radio Bingo gaat voor het eerst op kop in de carnavalstoet in Roeselare!

2011: Radio Bingo komt meer en meer naar buiten met Roeselaarse topevenementen. Jaarlijks met carnaval, de Batjes (in 2011 wordt voor het eerst het reuze Radio Bingo spel gespeeld op het stationsplein), rommelmarkt Krottegem, de grote kermis en ook op de Jaarbeurs komen de luisteraars in contact met de gezichten achter de radio. De stand van 3m op 3 destijds , is op de dag van vandaag al gegroeid tot 6m x 6!

2012: De weergoden zijn Radio Bingo alweer niet goed gezind. Opnieuw zorgt een blikseminslag voor de schade. Gelukkig kon, door de lessen die bij vorige stormschades werden geleerd, alles snel weer worden hersteld en de uitzendingen weer hervat.

2013: Een voorjaarsstorm zorgt met een blikseminslag weer voor een domper. Alweer moet Radio Bingo de nodige herstellingen uitvoeren. Gelukkig blijven harde schijven, zendapparatuur en antennes gespaard. Het volledige netwerk dient wel volledig te worden vernieuwd.

2017: Radio Bingo bestaat 35 jaar. Nog altijd met de oprichters van het jaar 1982 aan het roer. Maar er komt ook slecht nieuws voor Radio Bingo. Vrijdag 01/12/2017 wordt een zwarte dag want Radio Bingo, de enige overblijvende regioradio voor Roeselare, krijgt het bericht van minister Sven Gatz dat de toekomst voor Radio Bingo op FM is afgelopen op 1 januari 2018. Bingo verdwijnt dan van de fm-band door de hervorming van het radiolandschap van toenmalig mediaminister Sven Gatz.

2018: Radio Bingo blijft niet bij de pakken zitten en trekt naar de Raad van State tegen de beslissing. De uitzendingen gaan door via livestream,en tijdens Roeselaarse evenementen ook op tijdelijke fm-frequenties. Er wordt ook een Bingo app gelanceerd die het mogelijk maakt om te luisteren naar Bingo via smartphone en tablet.

2019: Eind november 2019 geeft Vlaams minister van Media Benjamin Dalle 8 lokale radio-omroepen de erkenning om uit te zenden op de fm-band, waaronder ook Radio Bingo die het frequentiepakket 129 op 97.4 fm toegewezen krijgt. Na het ontvangen van de erkenning wordt de zendvergunning aangevraagd bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Deze zendvergunning wordt op 30 december 2019 afgeleverd en maakt uitzendingen door Bingo mogelijk.

2020: De officiële start op 97.4 fm gebeurt op nieuwjaarsnacht (klokslag middernacht).

2022: In het voorjaar van 2022 start Radio Bingo met uitzenden op DAB+.

      
  •   

 

IN DE AGENDA

WIN WIN WIN!

Sla ons smsnummer 0468 17 107 2 op in je gsm of smartphone, luister Radio Bingo, sms het juiste codewoord en win! Ontdek op deze pagina wat je allemaal kan winnen op Radio Bingo!