Ontdek met de fiets het mooie West-Vlaanderen. Dit zijn onze tips voor een sportieve fietstocht.
[ROESELARE] HOEVEROUTE WEST
Hoeveroute West is een bewegwijzerde en rustige fietsroute van 30 km die start in Roeselare. Heel vaak wordt Roeselare in de volksmond in verband gebracht met industrie, winkels en drukte. Met deze fietsroute ontdek je ook het landelijke karakter van Roeselare. Met de Hoeveroute West fiets je een stuk van de route op geheel verkeersvrije fietspaden die, eens buiten de ring, overgaan in rustige landelijke weggetjes. Je fietst in Roeselare, Beveren en ook in Hooglede.
En zoals de naam van de route doet vermoeden, fiets je langs verschillende oude hoeves. Zoals hoeve ’t Voordeel uit 1635 of de omwalde hoeve Ter Betsen die een hedendaags voorbeeld is van hoe vóór 1900 alle herenhoeven omwald waren. En je fietst ook langs ’t Motehof die deel uitmaakt van het netwerk Leiestreek hoeveproducten, en ook langs De Blauwe Toren, een hoeve uit de 16de eeuw langs de Krommebeek.
Hoeveroute West start aan “KOERS. Museum van de Wielersport” op het Polenplein 15 in Roeselare. De route kan je downloaden via Routeyou
[ROESELARE] JEMPI MONSEREROUTE
De Jempi Monseréroute is een bewegwijzerde route van 30 km die start in Roeselare en je meeneemt langs belangrijke locaties in het leven van Roeselaars wielerheld Jean-Pierre Monseré. Zo fiets je langs het Roeselaarse stadhuis, een prachtig voorbeeld van de Lodewijk de 15de-stijl uit de 18de eeuw. Hier werd Jempi ontvangen na het behalen van zijn wereldtitel in augustus 1970.
Je maakt ook kennis met de oude militaire kazerne waar Monseré een deel van zijn militaire dienstplicht vervulde en je fietst ook in de J.P. Monseréstraat, een straat genoemd naar deze Roeselaare wielerheld en langs de wielerpiste in Rumbeke die na de eerste wereldoorlog werd gebouwd. Deze piste is na een renovatie in 2011 nog steeds een belangrijke aantrekkingspool is voor jonge wielertalenten, wielerliefhebbers, wedstrijdorganisatoren en toeristen. Ten slotte passeer je ook langs de laatste rustplaats van Monseré op het kerkhof in Beveren.
Jempi Monseréroute start aan “KOERS. Museum van de Wielersport” op het Polenplein 15 in Roeselare. De route kan je downloaden via Routeyou
[MENEN] DE KOMMIEZENROUTE
De Kommiezenfietsroute is een route van 50,80 km langs de Leie in West-Vlaanderen en een stuk in Noord-Frankrijk. De naam van de route verwijst naar Kommiezen wat douanebeambten betekent. Je vertrekt in Menen en fietst stroomopwaarts langs de Leie op Belgisch grondgebied. Dat doe je tot in Wervik-Zuid. Je passeert langs o.a. de Sint Jozefkerk die eind 19de eeuw werd gebouwd en langs site D'Hondt, één van de belangrijkste en best bewaarde vlassites in de Leiestreek. Het complex bestaat uit een 19de-eeuwse boerderij met bijgebouwen, een roterij en twee zwingelarijen - een staalkaart van de vlasnijverheid in de 19de en 20ste eeuw. De Kommiezenfietsroute neemt je mee over de grens naar Noord-Frankrijk. In de grensgemeente Boesbeke fiets je langs een Duitse militaire begraafplaats waar 2.330 Duitse soldaten rusten die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Wat verderop kan je de boerderij van Mont Saint-Jean aanschouwen, een typisch Vlaamse boerderij uit 1913. Terug op Belgisch grondgebied trap je via de oude smokkelpaden en de E17-grenspost van Rekkem naar Lauwe. Het jaagpad langs de Leie brengt je opnieuw naar Menen.
De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en start aan stadsmuseum 't Schippershof, Rijselstraat 77, 8930 Menen. De route kan je downloaden via Routeyou.
[DIKSMUIDE] MET JAEK EN NINK OP AVONTUUR LANGS DE IJZER
Jaek en Nink nemen je mee op avontuur langs de IJzer met een fietsroute van 47,50 km. Het volledige traject is voor de geoefende fietsers, maar je kan de route ook opdelen in 2 verschillende lussen. Ook heel leuk is met de fiets op de boot. Je vaart dan van Nieuwpoort naar Diksmuide en je keert terug met de fiets, of omgekeerd, bootje varen naar Nieuwpoort en terug met de fiets.
De route verbindt Nieuwpoort met Diksmuide en kronkelt door de polders. Tijdens de tocht kan je halt houden aan heel wat leuke plaatsen. Een boerderij met streeklekkers waar dagelijks verse melk verwerkt tot hoeveboter en kazen. Proef er zeker ook het lekkere roomijs. Je passeert langs kijkhutten van waaruit je een mooi overzicht hebt over de IJzer en op het rijke vogelgebied. En met een beetje geluk zie je er misschien een zeehond. In Nieuwpoort kom je langs Westfront Nieuwpoort. Die toont je het volledige verhaal van de onderwaterzetting van de poldervlakte, waardoor de Duitse invasie voor Nieuwpoort tot stand werd gebracht. Vanop het monument geniet je van een panorama over de Kust en het hinterland.
Met Jaek en Nink op avontuur langs de IJzer is een bewegwijzerde fietsroute met zeshoekige bordjes waarop Jaek en Nink de weg wijzen. Starten doe je aan Toerisme Diksmuide op de Grote Markt of in Nieuwpoort aan de parking Storms Harbour, Robert Orientpromenade, 8620 Nieuwpoort. Je kan de route ook volgen via het fietsnetwerk, volg hiervoor volgende knooppunten: 67 - 82 - 64 - 73 - 61 - 70 - 10 - 46 - 95 - 55 - 36 - 30 - 37 - 77 - 7 - 28 - 57 - 69 - 1 - 75 - 74 - 82 - 88 - 85 - 5 - 39 - 38 - 35 - 89 - 57 - 7 – 67.
[IEPER] ROUTE 14-18 - DE IEPERBOOG
Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de 'Groote Oorlog' werden er in West-Vlaanderen een aantal toeristische fietsroutes gemaakt met als rode draad de Eerste Wereldoorlog. Het zijn telkens lusvormige routes die een verbinding maken met talloze monumenten en musea die aan die oorlogstijd herinneren. De ideale manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen.
Een van die routes is fietsroute 14-18 – de Ieperboog. Dit is een rustige en bewegwijzerde fietsroute van 36 km rond de Ieperboog. Die boog ontstond eind oktober 1914 was een front rond Ieper. De beide legers groeven zich in en vochten vanuit een onafgebroken systeem van loopgraven en mijngangen. Tot augustus 1917 bleef de ‘Kleine Ieperboog’ nagenoeg ongewijzigd. Er sneuvelden een half miljoen militairen van meer dan 50 nationaliteiten. Daardoor werd ‘the Salient’ een van de meest beruchte gebieden langs het Westelijke front.
Via deze fietsroute ontdek je de frontlijnen rond Ieper. Je passeert langs de Menenpoort, oorlogskerkhoven, grafmonumenten en ook langs het Hooge Crater Museum, een uniek WOI-museum in een gerestaureerde kerk op de plaats waar één van de hevigste slagvelden van Ieper uitgevochten werd. Je fietst ook door het provinciaal domein De Palingbeek waar kinderen kunnen ravotten op de speeltoestellen.
De fietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en start aan het Bezoekerscentrum voor Ieper en De Westhoek, Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper. De route kan je downloaden via Routeyou.
[ARDOOIE] DE SPELONKROUTE
De Spelonkroute is rustige en bewegwijzerde fietstocht van 31,2 km die je heel wat verborgen plekjes laat ontdekken in en tussen de kernen van Koolskamp en De Tassche in Ardooie. Langs de route staan op 26 plaatsen infoborden. Die tonen je dingen die je misschien al eens zag, maar nooit echt bekeken hebt. Zoals heel wat mooie kapelletjes, een watertoren, overblijfselen van een ast, een klokkentoren en een kleigroeve. Je fietst ook langs uitkijkpunten met een mooi zicht op bijvoorbeeld de radio- en tvtoren in Koolskamp en het windmolenpark in Ardooie. Je passeert ook langs de grot van De Gapaard. Wat dit precies is, ontdek je met de fiets op deze Spelonkroute.
De Spelonkroute wordt aangeduid met bordjes. Je kan het plannetje van de route ook bekijken en downloaden op de website van de gemeente Ardooie.
[KOEKELARE] 'T GROOT VERZET KOEKELARE
Dit is een Wereldoorlog 1 fietsroute die start in Koekelare en die deelt uitmaakt van de fietsroutes 'Fietsen door bezet gebied - 't Groot verzet'. De fietstocht kreeg de naam 't Groot verzet Koekelare, bedraagt 30 km is volledig bewegwijzerd. Net zoals de gemeenten Gistel, Zedelgem of Kortemark speelde Koekelare een eigen, specifieke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door de stellingenoorlog aan de IJzer werd Koekelare met zijn nabije en centrale ligging achter het front, een belangrijke locatie voor de Duitsers. Via deze fietsroute kan je kennismaken met het erfgoed en de verhalen die in deze regio nog overblijven uit die ellendige periode.
Spring op je fiets en trek op ontdekkingstocht met de fietsroute ’t Groot Verzet Koekelare. Nog bestaande overblijfselen vertellen je ter plaatse hun oorlogsverhaal zoals de voormalige Rijkswachtkazerne (en huidige brandweer kazerne) die als infirmerie van het Rode Kruis werden ingericht, en de Hovaeremolen die door de Duitse bezetter als waarnemingspost werd gebruikt. Je kan ook een bezoekje brengen aan het museum en de site Lange Max die het verhaal vertellen van het Duitse superkanon dat Duinkerke beschoot.
Er is ook een gratis fietsboekje ‘'t Groot Verzet’ met deze fietsroute die je kan bekomen via de toeristische infokantoren van o.a. Koekelare. In het boekje vind je het kaartje met de bewegwijzerde route, het startpunt en uitleg voor onderweg over het leven in bezet gebied. De link naar de digitale versie van het boekje vind je hier.
[BOSSUIT] LEIE-SCHELDE
Het glooiende landschap tussen Leie en Schelde is een rijk landbouwgebied. Dat zie je meteen als je de Leie-Scheldefietsroute volgt. Dit is een bewegwijzerde route van 35 km die start aan het oude Pompgebouw van Bossuit. Dit gebouw werd in 19de eeuw gebouwd om het Kanaal Bossuit-Kortrijk van water te voorzien. Dit kanaal verbindt de Schelde met de Leie en werd uitgegraven in het midden van de 19de eeuw met als doel de Leiestreek snel en efficiënt te voorzien van o.a. Waalse grondstoffen.
Het oude Pompgebouw van Bossuit die je trouwens ook kan bezoeken is dus de startpunt van deze Leie-Scheldefietsroute. De route neemt je mee langs imposante hoeves en pittoreske dorpjes die het landschap domineren. Maar je krijgt toch ook heel wat afwisseling door de aanwezigheid van de brede heuvelruggen. Je fietst via het kanaal Kortrijk-Bossuit naar het provinciedomein De Gavers. Je passeert langs authentieke molens en ook heel wat bossen, zoals het Grandval- en Kooigembos, het Banhoutbos, het Orveyt-bos en het natuurreservaat op de oude spoorlijn Zwevegem-Heestert.
De Leie-Scheldefietsroute bedraagt 35 km en is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Je start aan het oude Pompgebouw Bossuit, Doorniksesteenweg 402, 8583 Bossuit. Meer info.
[OOSTVLETEREN/POPERINGE] MET JAEK EN NINK DOOR DE HOPPEVELDEN
De fietsroute Jaek en Nink door de hoppevelden is een familievriendelijke route van 33 km op maat van gezinnen met kinderen. Jaek en Nink door de hoppevelden brengt je langs landelijke wegen, door het mooie hoppelandschap van Poperinge en Vleteren. Je fietst langs (en zelfs door) enkele hoppevelden. Deze zijn indrukwekkend, maar ook de boomsculpturen in het Canadabos in Poperinge zijn een verrassende ontdekking langs de route. Boomkunstenaar Koen Vandewalle plantte er enkele prachtige kunstwerken neer. Dankzij zijn werk kregen heel wat dode bomen een tweede feeërieke leven. Onderweg passeer je diverse zaken waar je kan genieten van lekkere streekproducten zoals een ijsje of een pannenkoek. Op de meeste adressen zijn ook speelpleintjes. En misschien kan je ook wel een bezoekje brengen aan dierenpark De Zonnegloed in Oostvleteren. De route Jaek en Nink door de hoppevelden bedraagt 33 km en is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes waarop Jaek en Nink de weg wijzen. Er is ook een fietsroutekaart die gratis te verkrijgen is bij de 2 twee locaties van waaruit je kan starten: De Sceure in de Veurnestraat 4 in Oostvleteren (dienst toerisme) en de dienst toerisme van Poperinge op de Grote Markt. De route kun je ook downloaden via www.toerismewesthoek.be/westhoek-kd/fietsen